Muuttofirman muuttoautot satamassa, ulkomaan muutto. käynnissä.

Koti kulkee työntekijän mukana ulkomaille

Yksi haastavimpia muuttokokemuksia on työpaikan vaihto kahden maan välillä – eli ulkomaanmuutto. Kun työnantaja tarjoaa asiantuntevat muuttopalvelut, selvitään kuitenkin vähällä.

– Meillä muutetaan aina useammaksi vuodeksi. Lapset menevät vieraaseen kouluun, pitää opetella uusi kieli, uudet lähiverkostot ja uudet tavat. Silloin ei ole kysymys vain työstä, vaikka ulkomaanmuutto onkin tehty työn takia, kertoo valtionhallinnossa työskentelevä Suomen Muuttofirma Oy:n asiakas.

Hänen organisaationsa käyttää Muuttofirman palveluita muun muassa henkilökunnan muuttoihin toimipisteiden välillä. Töitä Muuttofirman kanssa on tehty satunnaisesti vuodesta 2016 ja vuodesta 2018 lähtien puitesopimuksella. Organisaatiossa haluttiin palveluja vakaasti tarjoava kumppani, joka hallitsee kaikki prosessin osat, sillä muuttoja on useita vuodessa ja aikataulut tiukkoja.

– Määrällisesti teemme noin viisitoista muuttoa heidän kanssaan vuodessa Suomesta ulkomaille ja ulkomailta Suomeen. Ne ovat pitkiä välimatkoja ja rahallisesti isoja toimeksiantoja. Kuutiomäärät ovat suuria ja kerralla menee yleensä kokonaisen omakotitalon verran tavaraa.

Monen otsa hikeentyy jo siitä, kun edessä on normaali kotimuutto, vaikka niissä pahin on yleensä ohi yhden tehopäivän jälkeen. Siirretään vain tavara paikasta A paikkaan B ja tehdään ehkä muutamia asennuksia. Mutta kun uusi työpaikka on ulkomailla, ja maasta toiseen liikkuvat kerralla puoliso, lapset, koira, autot ja kalusteet, voi yksityishenkilö huomata olevansa monessa asiassa neuvoton.

Suomen Muuttofirma hoitaa myös byrokratian

Valtionhallinnossa työskentelevä asiakas kertoo, että heidän sopimuksensa mukaisesti Muuttofirma on vastannut paperityöstä maiden välillä ja näin kotiaan vaihtava työntekijä voi luottaa siihen, että hänelle jää mahdollisimman huoleton kokemus prosessista. Uudelle paikkakunnalle tai uuteen maahan muuttava työntekijä pääsee keskittymään tehtävien tasalla pysymiseen, kun koti liikkuu mukana ilman ylimääräistä vaivaa.

– Meidän on Muuttofirman kanssa tarvinnut olla hyvin vähän mukana byrokratiassa maiden välillä. On hyvä, että heidän puoleltaan on se kokemus, miten nämä saadaan toteutumaan. Joka ikinen muutto on onnistunut suunnitellusti, ja kun olemme ilmoittaneet, että kyseessä on kiireellinen tapaus, niin apu on silti aina ollut saatavilla.

Ulkomaanmuutot saattavat olla kuluttavia myös työntekijöiden hyvinvoinnille. Välimatkat ja siirtymäajat ovat pitkiä ja kaikkeen liittyy epävarmuutta. Jos muutto myöhästyy, matkalla sattuu jotakin tai asumisjärjestelyissä tulee ylimääräisiä haasteita, se vaikuttaa asettautumiseen uudessa maassa tai palautumiseen kotimaassa. Myös perhesuhteet voivat joutua koville.

Haastateltavamme haluaakin lopuksi muistuttaa, että stressaava muutto voi heijastua kaikkiin elämän osa-alueisiin, sujuva kokemus sen sijaan palvelee niin työnantajaa kuin työntekijää.

– En voi painottaa tarpeeksi, että jos koko perhe ei ole tyytyväinen, niin se vaikuttaa myös siihen, miten työ lähtee käyntiin ja miten uusi elämä uudessa paikassa pääsee alkuun. “Happy wife, happy life”, eräs työntekijämme totesi kerran. Se kertoo aika paljon siitä, mikä on pelkän tavaroiden liikuttamisen sijaan tärkeää.