Pakkaustarvikkeet tekevät omatoimimuutosta huomattavasti helpomman.

Muuttopalapeliä ratkomassa

Muutto uuteen kotiin stressaa monia. Joensuulainen Anneli Sorsa ei ottanut asiasta paineita. Hän on kehittänyt rutiinit, joiden avulla tärkeä päivä sujuu ongelmitta.

Anneli Sorsa tietää kokemuksesta, että hyvin suunniteltu muutto on puoliksi tehty. Sellaisia on jo useampi takana. Eläkeikää lähestyvä yrittäjä muutti aviomiehensä kanssa viime kesäkuussa joensuulaisesta keskusta-asunnosta uuteen kolmioon. Lasten lähdettyä kotoa pariskunta oli jättänyt taakseen omakotitalon maalla ja kokeillut välillä asumista myös esikaupunkialueella, mutta keskustan palvelut ja hyvät liikenneyhteydet houkuttavat nykyään enemmän.

Nyt muutot on hetkeksi muutettu. Uuteen kotiin on asetuttu mukavasti ja se on tuntunut heti omalta. Annelille on tärkeää visualisoida etukäteen, miten vanha sovitetaan uuteen ympäristöön. Kun ammattimuuttajat hoitavat kantamisen, perille saavuttaessa jäljelle jää vain palojen kokoaminen.

– Ehkä se on myös luonnekysymys, että osaa katsoa aina sen verran eteenpäin kuin tarve vaatii. Kun vaikka pakkaa matkalle, niin samoin silloinkin käy läpi, mitä kaikkea tulee siellä tarvitsemaan.

Kun muuttomiehet kantavat tuolin tai pöydän sisään, Anneli ei jää empimään mihin pyytää sen laskemaan. Kaikelle on paikkansa ja sisustus suunniteltu hyvissä ajoin etukäteen.

– Meidän perheen tapa on ollut toimia niin, ettei tekemisen yhteydessä mene sormi suuhun. Uudessa osoitteessa oli kaikki mietittynä jo valmiiksi. Ei siinä vaiheessa aleta pohtimaan, mikä mihinkin menee.

Monelle muuttopäivä on yleensä täynnä kiirettä ja jännitystä. Kun kuorma-auto kesäaamuna kurvasi pihaan, Anneli Sorsa oli helpottunut, ettei hänen tarvinnut jäädä pyörimään muuttomiesten jalkoihin. Suomen Muuttofirma Oy on Annelille tuttu jo aikaisemmista muutoista ja hän tietää, kuinka rutiini yrityksen kanssa pyörii.

– Päätin että pitäydyn roolissani, jättäydyn taustalle ja annan heidän tehdä. Turha mennä ammattilaisille neuvomaan, kuinka tavara liikkuu. Se oli kolmen vuorokauden puristus, kun edeltävänä päivänä olimme pakanneet, seuraavana firma kuljetti ja kolmantena olimme jo purkaneet laatikot.

Hankkiudu eroon turhasta tavarasta

Annelin mukaan suunnitelmallisuuteen kuuluu myös, että turhaa tavaraa osaa karsia jo etukäteen. Entisessä kodissa hyvin palvellut huonekalu ei välttämättä enää ole uudessa sopiva. Asioita täytyy katsoa myös uusin silmin. Annelin mukaan muutto voi myös olla kuin suursiivous, jonka on pitkään halunnut toteuttaa.

– Se on toisaalta aivan ihana asia, koska muutto saa sen tapahtumaan. Mietimme kerrankin, mitä oikeasti tarvitsemme ja mitä pistää kiertoon tai kokonaan pois. Se oli paljon helpompaa kuin esimerkiksi omakotitalossa, jossa olimme sentään asuneet 25 vuotta. Siinä vaiheessa jokainen nurkka, liiteri ja varasto oli täynnä tavaroita, joille ei enää ollut paikkaa: kottikärryt, lumikolat, työkalut ja muuta sellaista.

Muutto maalta oli Sorsille yhden suunnitellun elämänvaiheen täyttymys ja nyt elämästä on tullut virtaviivaisempaa. Kahden hengen taloudessa joutuu miettimään vähemmän tilaratkaisuja ja tavaran määrä ei vaivaa päätä. Uudessa kodissa asiat löytävät paikkansa kuin itsestään.

– Totta kai uudessa osoitteessa askelmerkit menevät hieman eri tavoin kuin ennen, mutta aika nopeasti sen huomaa, kuinka uusi asunto toimii ja voi suorittaa pientä hienosäätöä. Sitten vain teen kodista kodikkaan näköisen. Kun verhot ja matot on jo mietitty uusiksi, pienet asiat luovat tutun tunteen. Kodikkuus tulee yksityiskohdista. Ja toki tärkeistä esineistä, jotka kulkevat muutosta toiseen mukana.

Muutto uuteen kotiin voi tuntua epävarmalta

Muuttaessa moni asia kodissa menee uusiksi ja voi tuntua epävarmalta. Anneli Sorsan vinkki muuttostressin selättämiseen on ennakointi ja luottamus tuttuihin tekijöihin. Silloinkin kun mukana ovat muuttoammattilaiset, on tärkeää olla jättämättä mitään viime tinkaan ja arvioida omat voimavaransa: miettiä kauanko aikaa tarvitsee pakkaamiseen.

Annelin mukaan mikään ei huoleta jos mukana on kumppani, jonka toimintatavat tuntee.

– Voin luottaa siihen, että vastassa on tuttu tiimi, jolla on hyvä yhteishenki. Muuttofirman kanssa toiminta on mietitty tosi tarkkaan heti alkumetreiltä. Kaikki on aina onnistunut jouhevasti, koska pelin säännöt ovat alusta asti selkeät. Siinä on aika monta stressitekijää otettu pois ja voi itse keskittyä siihen, että ensi yö nukutaan jo uudessa kodissa.